Hossan luontokeskus – Lumous ja sulous Viikko 38/19

Jatkonsalmentie 6, 89920 Suomussalmi

Sain viettää lumovoimaa täynnä olevan viikon Hossan kansallispuiston syleilyssä. Hossa on kansallispuistoistamme uusin ja vihitty käyttöön kun Suomi täytti 100 vuotta. Polut ja jotokset ovat kyllä varmasti ikiaikaiset. Niillä on kuljettu jo kauan ennen aikaa, kun luontoa piti sanoilla suojella -ihmiseltä ihmiselle. Ajalta jolloin ihminen eli sovussa luonnon kanssa tai ehkäpä jopa sen ehdoilla. Kyllähän se luonto yhä viimeisen sanan sanoo, luonto on armoton, jos et sitä kunnioita ja ota vakavasti. Yö on kylmä ja nälkä vie voimat, jos ei varustaudu asiallisesti.

Päiväretkeily on nykään suuressa suosiossa. Reiteille voi lähteä hyvinkin kevyesti varustettuna, pienimmillään vesipullon kanssa. Päivän ruokailunsa voi Hossassa suunnitella tapahtuvan Luontokeksuksessa ennen tai jälkeen vaelluksen. Vitriinin tuotteet ovat pakattuina mukaan otettaviksi, jos ei omia eväitä sattunut mukaan, niin reitille saa silti evästä taskuun tahi reppuun. Munkeissa ei kyllä ole suojaa, mutta kuka niitä nyt pystyykään kuljettamaan kun hetihän sellainen on syötävä. Perinteisen rinkelimunkin lisäksi täältä voi valita Julma-Ölkky munkin.

Melkoinen sankariteko Julma-Ölkyn kanjonijärvenkierros onkin. Koko kierros 10 km ja puolikas 5 km. Tuntuvat kyllä puolta pidemmiltä, sen verran haastava maasto. Voittajan olo kun itselleen sopivan reitin on kiertänyt. Hossan kansallispuistossa on useita reittejä, joista sopii mieluisan itselleen valita. On alle kilometrin reittejä, on useamman päivän reittejä, on maastopyöräreittejä, melontareittejä, latuja talvella ja kalastusmahdollisuudet ovat runsaat. Liikuntaesteisyys on myös otettu huomioon useammalla reitillä niin että valittavina on myös inva-WC ja tulipaikalle pääsee pyörätuolilla

Luontokeskuskessa on hyvä palvelu. Sieltä voi vuokrata välinettä tai ostaa evästä, nauttia lounasta tai täydentää tietojaan luonnosta kuvin tai kartoin. Ostaa itselleen vaikka kuksan tai ystävälle postikortin. Asiakkaalle välittyy rakkaus lajiin, luontoon ja asiakaspalveluun. Luonnonläheisyys, välittömyys ja lämpö on läsnä kohtaamisissa. Asioinnin sulous on kuin sokeri munkin pinnassa. Asikkaan osaksi jää nauttiminen palveluista.

Luonnon lumous on käsinkosketelvaa. Palauttavan voiman vaikutus on tieteellisesti todennettu. Jos elämänkierttokulussa olen ennenkin elänyt, niin olen ehkä ollut kaakkuri tai sudenkorento, jollain kauniilla suolla. Suo sävyineen ja tuoksuineen koskettaa minua yhä jostain syvältä. Karpalo, tupasvilla, sarat ja sammaleet männynkäkkyrät ja välissä vesi, elämän alkuvoima. Toivon, että jos jalkani ei kanna tai glaukooma on näön vienyt, niin minua joku vie pyörätuolilla kansallispuistojen huomaan asitimaan ääniä, tuoksuja, tuulen tuiverrusta, miksei nokipannukahvitkin. Luulen että vuoteenomanakin suopursun tuoksu liikuttaa minut jonnekkin hyvään ja turvalliseen. Jonnekkin missä tarvitsee vain olla läsnä ja kaikki on kohdallaan, elämäni syksyssä,suopursun oksa sylissäni, vasten oranssia yöpaitaa, osana jotain suurempaa 🧡.

https://www.luontoon.fi/hossanluontokeskus

https://www.facebook.com/hossankansallispuisto/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s