Ruuna Cafe & Store – Kaupantekoa ja kahvitaukoja Viikko 27/19

on
Kartanontie 1, 01200 Vantaa

Tämä kahvila oli ihmeellinen helmi Hakunilan kainalossa. Minulla ei ollut paikasta mitään hajua ennen kuin sain kutsun kahville hevoshaan viereen. Kahvila on toiminut vasta reilun vuoden vanhassa pehtoorin talossa. Kunnostettu rakennus sijaitsee Håkansbölen kauniilla kartanoalueella, jossa on ollut toimintaa jo 1500- luvulla. Itse alue on jo nähtävyys. Kahvila on yrittäjälleen unelmien täyttymys ja aivan varmasti yrittäjänä saa painaa pitkää päivää ja välillä selkä märkänäkin, ihan työhevosena minä luulen. Paikkaa voi nimittäin vuokrata myös yksityis- tai yrityskäyttöön. Kaikilla unelmilla on hintansa mutta voin kuvitella kuinka hyvältä tuntuu elää unelmaansa. Tekemisen ilo kyllä välittyi yrittäjästä asiakkaisiin asti.

Noloa tunnustaa mutta piti ihan googlata ja katsoa mitä ruuna tarkoittaa. Wikipedia kertoo tästä seuraavaa: Ruuna (myös valakka) kastroitu hevonen tai muu hevoseläin. Kastraatio vähentää tai poistaa orille tyypillisen hormonitoiminnan ohjaaman käyttäytymisen ja tekee uroshevosesta rauhallisemman, hiljaisemman, lempeämmän ja soveltuvamman päivittäiseen työskentelyyn. Puhtaasti käytännöllisessä mielessä ruunan pito on paljon helpompaa kuin lähes aina erikoisjärjestelyjä vaativa oriinpito; ruunalle on helppo löytää tallipaikka ja sitä voi tavallisesti pitää tarhassa ja laitumella yhdessä muiden ruunien tai tammojen kanssa, toisin kuin tavallisesti yksin ulkoilemaan joutuvia oriita.  Historiasta kerrottiin seuraavaa:  Skyyttinen uskotaan olleen ensimmäisiä hevosiaan ruunanneita kansoja. He arvostivat ruunia sotahevosina, koska ne olivat hiljaisia, eivät pyrkineet parittelemaan, hirnuivat harvemmin muille hevosille, sopeutuivat helpommin ryhmiin ja tappelivat harvemmin keskenään.

Kahvikaverini kanssa ollaan kehäraakkeja itsekin, no ei vaan sentään, kuulosti hauskalta. Työhevosia me kumpikin kuitenkin olemme tavallamme. Olemme tutustuneet kun olimme samassa kaupassa töissä ja ei suorittava työ ole vuosien saatossa paljon muuttunut. Jos ennen mentiin aamusta navettaan sekä pellolle ja tehtiin sitä samaa aamusta iltaan, niin sanoisin että ja pelto ja navetta ovat meidän osalta muuttuneet tavaralavojen tasaiseksi virraksi, päivästä toiseen, viikko viikon perään. Työtä ei katkaise vellikellonsoitto vaan vuorovastaavan ilmoitus korvanappiin: kahvitauko, 12 min.

Mutta tämä tauko olikin vapaa-aikaamme, jota nykyihmisellä on rutkasti enemmän kuin vielä 40-50 vuotta sitten kun lauantait olivat työpäiviä, ehtookellojen soitto saatteli pyhän viettoon. Sellaisesta pyhän vietosta että ollaan vaan, ei enää tunnuta perustavan vaan arki on yhtä juhlaa, vai onko sittenkään? Tauko tekee aina hyvää, on aina tehnyt ja uskon että tulee aina tekemään. Siinä kun istuu työkaverin kanssa ja puhisee kuka hirnunut mitäkin ja syönyt toisten heinät ja miksei vähän kotikarsinanakin juttuja, niin kyllä alkaa aurinko paistaa ja kolotukset unohtuvat.
https://ruuna.fi/

https://www.facebook.com/ruunacafestore/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s