Lottakanttiini- kaikki eivät selviä Viikko 26/19

Syväranta Rantatie 39, 04310 Tuusula

Ihanaa kun tulee kutsuja itselle uusiin kohteisiin. Tällä viikolla minulla oli mahdollisuus tarjota kyytiä pariskunnalle, jolla on elämänkokemusta pidemmältä ajalta kuin omani. He ovat syntyneet sodan jalkoihin ja eläneet aikana, jolloin kutsu kävi monelle ja mentävä oli, halusi tai ei. Suuri osa selvisi siltä matkalta mutta kaikki eivät. Sodan varjot ovat pitkät ja moninaiset. Vaikutukset tuntuvat monen elämässä vieläkin. Päämajamuseossa Mikkelissä minut kerran pysäytti huone, jossa oli toisella seinällä kuva pienestä vanerisesta matkalaukusta ja teksti ”evakon koko omaisuus”. Toisella seinällä oli kuvia Ruotsiin lähetetyistä sotalapsista. Äitini eli kovan elämän, lähti kaksi kertaa Karjalasta ja hänen elämäänsä lähtemiset varjostivat hautaan asti. Isäni oli sotalapsi, isoveli jäi Suomeen. Isäni  teki itsemurhan minun ollessa 9 v. En tiedä mikä merkitys hänen traumoillaan oli hänen ratkaisuunsa.

Kahvila sijaitsee Lotta-museossa, joten ajatukset ja keskustelumme väkisinkin sivusivat sota-aikaa ja sota-ajan vaikutuksia elämään. Ajat tosiaankin ovat olleet toiset. Ja sopii miettiä olivatko ne asiat tosiaankaan ”ennen aina paremmin”, ehkä eivät sittenkään. Ajat muuttuvat, tavat muuttuvat ja ne selviävät parhaiten jotka pysyvät parhaiten muutoksessa mukana. Vapauttava ajatus pariskunnan naispuoliselta osapuolelta oli että voisiko elämään suhtautua sarjana erilaisia aikoja jotka tulevat, olevat ja menevät ja se niistä sitten? Jotenkin tunnistan tätä samaa. Se on joku sellainen sisäinen juttu, että toiset vain pystyvät näkemään valoa pimeimmässäkin tunnelissa. Oman osuutensa on hänkin saanut elämän kolhuista mutta eteenpäin on menty uskoen tulevaisuuteen ja muutokseen. Niin tuli sekin päivä että hänet vihittiin papiksi. Hän on ollut ensimmäisten pappisvihkimyksen saaneiden naisten joukossa. Herkullisia tarinoita kuulin aiheesta mutta se onkin sitten toinen tarina. Pysytään Lotta kahvilan maailmassa, ajassa ennen naispappeutta.

Tunnelma kahvilassa on nostalginen. Uutta ja vanhaa oli minusta sekoitettu sopivalla tavalla. Vanha putkiradio soitti menneen ajan iskelmää ja työntekijöillä oli Lottakanttiiniin sopivat vaatteet yllään. Mukaan ostettavaksi oli paketoitu kahvinkorviketta ja monta muuta pula-ajan tarjottavaa. Ystäväpariskunnan mies on joutunut myös jättämään lapsuudenkotinsa rajan taakse. Hän muisteli sota-aikaa ja maalasi mieleemme ihanan kuvan siitä, miten hän oli vilkaskinttuisena poikana livahtanut ihmisvilinässä pommisuojasta ulos ja siinä rytäkässä oli äiti kadonnut. Ohikulkeva sotilas oli hänet siitä kiven päälle nostanut näkösälle ja niin löysivät toisensa evakkopoika ja äiti.

Uskonnon, kodin ja isänmaan puolesta kaatui sotavuosina 1939-1944 yhteensä 302 lottaa. Heidän muistoaan kunnioittavat jälkipolvet. Näin luki marmorissa museon seinällä. Kyllä suosittelen vierailua museossa ja kahvilassa. Mutta en voi olla suosittelematta samalla aikamatkaa ystävienne historiaan. On todella mielenkiintoista kuunnella miten ihmiset ovat tavanneet, millaista on ollut heidän nuoruusvuosinaan, miksi he päätyivät ammattinsa, mikä on muuttanut heitä ja paljon, paljon muuta. Keskustelun lomassa saa omaa ajattelua piristäviä ja virkistäviä näkökantoja. Se miten elämme tänään, määrittelee monesti sitä, millainen on huomisemme. Tänäänkään kaikki eivät selviä huomiseen. Tänäänkin on ihmisiä meidän ympärillämme, jotka jaksavat silloin kun itse emme jaksa.  Vaikka ajat muuttuvat, ei ihminen niin nopeasti muutu. Hoivaa ja huolenpitoa me kaikki tarvitsemme sekä aina välillä kahvia ja pullaa.

https://www.lottamuseo.fi/kanttiini/

https://www.facebook.com/lottamuseo/

One Comment Lisää omasi

  1. Aila Murtovuori sanoo:

    Kirjoitus ja kokemus tuo kyllä hyvin mieleen vanhempien rankan nuoruusajan. Historiaa on hyvä muistaa, usein se toistaa itseään. Ihmiset ovat samanlaisia tarpeineen, toiveineen. On hyvä, että on paikka, missä istua ja elää tuota aikaa. Kiitos Nina.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s