Cafe Lauri– Lohjalaista laatua ja tarinaa Viikko 19/19

Kauppakatu 16, Lohja

Tämä kahvilaprojekti on kuljettanut minua moniin mielenkiintoisiin kohtaamisiin. Tyttäreni oli puhunut poikaystävänsä mummille blogistani. Hän oli huomannut meidän molempien arvostavan kuvilla kerrottavia tarinoita ja aitoja kohtaamisia, yli vuosikymmenten. Myöhemmin seurattuaan blogiani, hän oli kertonut pitäneensä teksteistäni.  Tyttäreni kertoi asiasta minulle, miten hämmentävää ja mieltä lämmittävää on saada positiivista palautetta.  Ihanien sattumuksien summana me kolme eri-ikäistä naista istuimme tänään Lohjalla sellaisen hurmaavan, perinteitä kunnioittavan kahvilan, meille varatussa kulmapöydässä. Mummi valitsi tämän paikan, jonka oli hyväksi kokenut. Niinhän ne parhaat asiat ovat jo aikojen alusta levinneet, suusta suuhun, ihmiseltä ihmiselle. Niin ne välittyvät yhä, vaikka välineet olisivatkin modernimmat.

Minun täytyy kyllä myöntää että minua viehättävät ammattilaisuuden ulkoiset elementit, kokkivaatteet ja tarjoilijan mustavalkea työvaate. Ulkoiset asiat eivät kyllä pelasta jos ammattitaito puuttuu. Kahvilan toisen omistajan mustassa liivissä säteili kultainen sydänrintamerkki ja kyllä tuli tunne että kultainen sydän sykki liivin allakin. Tavoite tuottaa laadukkaita kahvilaelämyksiä ammattitaitoisella ja ystävällisellä palvelulla, toteutui läpi linjan, ihan huippua. Nautimme lähimetsän sienistä valmistetuista piirakoista ja vadelma-kinuskikakusta. Itsetehty kinuski on minusta kyllä taideteos, joka kestää aikaa. Paulig on valinnut heidät vuoden 2015 parhaaksi kahvilaksi ja sen merkiksi vitriinissä komeili kultainen kahvikuppi. Miten merkityksellisiä jotkin tavarat voivatkaan olla saajalleen.

Mummin kanssa juttu luisti. Ihana keskustella ihmisen kanssa, jolla on pitkä elämänkokemus ja muistoja vaikka muille jakaa. Huippua kohdata ihminen, joka on yhtä innostunut kuvan ja tekstin yhdistämisestä kuin itse olen.  Sanokaa mitä sanotte, mutta Facebookissa on paljon hyvää. Huikea ilmaisukanava, ilman että tarvitsee hallita monimutkaisia ATK-taitoja. Kuvan ja tekstin liitto on innostava ja ilahduttava, tekijälle ja lukijalle, silloin kuin tarinat ovat mielenkiintoisia. Kävi ilmi että tällä mummilla on puhelin puolillaan ihania kuvia ja arjen sanoittamisen lahja, mikä rikkaus ihmisille vaikutuspiirissään.

Tavaroiden merkitystä meistä jokainen miettii kohdallaan ja ajatus muuttuu ikääntymisen myötä, kun elämän rajallisuus väistämättä tulee lähelle. Nykyajan tavaraähky saa monen voimaan suorastaan huonosti. Liikutti kun mummi kertoi hajuvesipulloista, jotka olivat kulkeneet hänen mukanaan melkein koko elämän. Nämä tavarat saivat syvemmän merkityksen juuri tarinan kautta. Toisen näistä pulloista hän oli saanut nuoruuden ystävältään keskikoulussa. Diorin pullosta leijailee hento kielon tuoksu, kevät ja nuoruus.  Hevosvankkureilla varustettu pullo on lahja samassa talossa asuneelta siirtokarjalaiselta, jonka luona hän oli usein käynyt viemässä ketokukkia ja samalla pulloa ihastelemassa.  Miten pitkälle matkalle laventelintuoksu voikaan ihmisen viedä? Ei enempää ja vähempää, kuin elämän mittaiselle.

Jukka Turunen, minä ja Timo Ranta

Kaikki eivät halua kuviaan julkisiksi ja siksi arvostan, ettei se muodostu tapaamisen esteeksi. Sain luvan jakaa kuvan näistä merkityksellisistä pulloista. Ja hyvän syyn pyytää, että pääsisin kuvaan omistajien kanssa. Nämä herrat vastaavat laadusta ja samalla kaikesta tässä kahvilassa. Tarjottavat tuotteet valmistetaan pääosin paikanpäällä. Pelkästään haudutettuja teelatuja on yli 40 ja muut juomat päälle, valittavaa riittää. Raaka-aineissa he suosivat lähituottajia ja tarjolla onkin monenmoista herkullista juttua. Pöytiin tarjoilu on nykyaikana suorastaa luksusta. Siinä asiakkaana vaan tuntee itsensä niin palvelluksi kun annokset asetellaan eteen. Kahvilakulttuuri on elävää tässä kulttuurikahvilassa, jonka teemailtoihin kannattaa varmasti varata paikkansa jo hyvissä ajoin. Laatu todellakin kirjoitetaan Laurissa isolla ällällä!

Suosittelen poikkemista!
https://cafelauri.fi/
https://www.facebook.com/Cafe-Lauri-351234158355415/timeline

2 Comments Lisää omasi

 1. Aila Murtovuori sanoo:

  MAKEE juttu!

  Kiitos Nina, kun sain olla mukana. Taas itkeä pirautin, uudestaan.

  Sää on vähän ankea, mutta hyvää viikonloppua ja toivottavasti juttu ilahduttaa lukijoitasi. Terkut ja kiitokset Miisalle.

  Aila

  Liked by 1 henkilö

  1. Hajuvesimuisto Ailan omin sanoin:

   Mutta ne varsinaiset tuoksut. Ensimmäinen hajuvesimuisto on alakerran päädyn vuokralaistädiltä. Hän oli hieno ja hyvin herttainen harmaahapsinen rouva, ortodoksi. Hänellä oli useimmiten valkeat helmet kaulassa ja hieno tuoksu ympäröi häntä. Olin kova tyttö keräämään kukkia, keväällä tietysti kieloja ja metsäorvokkeja ja soittelin tavan takaa tädin ovikelloa, sellaista pyöritettävää, josta lähti kilahduksen ääni. Pääsin tietysti joskus peremmälle, mehulle ehkä ja sain nähdä ikonin edessä palamassa lampukan, elävän kynttilä hienossa astiassa. Tädillä oli kauniit valkeat kalusteet, joissa oli kultaisia näppylöitä koristeena. Mutta se tuoksu. Kun tädin pullo oli lähes tyhjä, hän antoi sen minulle. Pullo oli kaunismuotoinen, ruskeanharmaata läpinäkyväistä lasia kultaisella korkilla. Vieläkin yksi pullo on tallessa ja sen lavendelin tuoksu on tallella, kun kierrän kuluneen kultakorkin auki. Kyljestä erottuvat heikosti erottuvat neljän hevosen vetämät vaunut.

   Toinen tuoksu on keskikouluajalta. Saatoimme ostaa parhaan kaverin kanssa pieniä lahjoja toisillemme ja sain ystävältäni laatikon, jossa oli kukonaskelkuvio. Sisällä oli ihana suihkautuspullo. Tuoksu oli lumoava, tuttu ja hieno. Sen nimi oli Diorissimo Eau de Toilette. Joskus sain selville, että se oli puhdas kielon tuoksu. Rakastin sitä ja vielä kun ystäväni sanoi valinneensa sen, koska hänestä se sopi minulle, on se ollut sellainen nuoruuden kaunis tuoksumuisto.
   Paljon ovat tuoksut ja hajut vielä tämän jälkeenkin tavoittaneet, mutta kun vanha ihminen muistelee menneitä, melkein pohjimmaisia, niin tämä tarina saa pysähtyä tähän.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s