Villa Marenki, Häviäviä hetkiä viikko 17/19

Eteläkatu 3, 13110 Hämeenlinna

Monen lapsuudenmuistoihin sisältyy kokemus siitä hämmentävästä hetkestä kun puraisee marenkia ja suun sisältö haihtuu hetkessä. Miten joku voi näyttää niin tiiviiltä sekä hienolta ja onkin melkein pelkkää ilmaa. Moni kakku päältä kaunis, sanoo suomalainen sananlasku. Totta on usein ainakin toinen puoli, näissä sanonnoissa. Moni koti sekä perhe, joskus jopa suku, on ja on ollut, ulkoisesti kaunis ja hyvä mutta kätkenyt suljettujen ovien taakse pahoja kosteusvaurioita. Nyt en tarkoita niitä vesivahinkoja vuotavista putkista, vaan vaurioita joita syntyy kun vanhempien elämäntapa on liian kostea. ”Märkää” eli alkoholia käytetään yli hallinnan, hyväksytyn ja sopivuuden rajojen.   Tämän viikon ystäväni on ollut rohkea ja nostanut näitä piiloteltuja ja vaiettuja asioita päivän valoon ja keskusteluun parissakin kirjassaan.  

Kahvila Marenki oli mitä parhain ympäristö keskusteluillemme. Kahvila sijaitsee vanhassa mansardikattoisessa rakennuksessa Hämeenlinnassa. Mansardikatot ovat minulle heikkous, toistaiseksi toteutumaton haave, muisto hyvästä eli mummolasta, turvasta.  Vanhat rakennukset ovat nähneet ja kuulleet paljon tarinoita. Salaisuudet ja pahanolonmöykyt siirretään sukupolvilta toiselle, kunnes tulee joku, joka katkaisee perinteet. Repäisee itsensä irti isosti ja jättää ehkä koko suvun taakseen. Toinen pikkuhiljaa muuttaa elämäntapaansa, kerii auki häpeän lankoja ja hänen tarinansa kudotaan uusin langoin. Tämän kahvilarakennuksen historiasta en tiedä mutta tätä nykyä rakennus on remontoitu ajatuksella, ajan kanssa ja ihanilla yksityiskohdilla.

Uudelleen rakennettu on minun ja ystävänikin tarina. Tulemme molemmat perheistä joissa alkoholilla oli ohjakset käsissä ja meno sen mukaista. Sellaisista varjoista ei kasveta täyteen mittaan ilman muutoksia olosuhteissa tai korjaaminen alkaa vasta kun pääsee omilleen ja ottaa ohjat omiin käsiin, jos uskaltaa. Meillä molemmilla on käynyt hyvin, kasvoimme sitkeiksi ja vahvoiksi. Ja se puolestaan mahdollisti sen, että aikuisiällä olemme pystyneet ravitsemaan itseämme valinnoilla, joilla on tullut mahdolliseksi kasvaa täyteen mittaan. Valinnoista tärkein on ollut murtaa vaikenemisen valta omalta osalta.  Sen myötä on tullut tilaa hengittää ja elää. Elämän myötä on tullut oma perhe ja saamme tänään kumpikin iloita siitä, että omat lapsemme eivät kanna sitä samaa taakkaa seuraavalle sukupolvelle. Muutos on mahdollista.

Keskustelun lomassa syömme suolaista piirasta ja hörpimme kahvejamme. Aterian kruunaa kakkupalat nykyään elämä on pääsääntöisesti maukasta ja makeaa.  Sokerileipuri Suominen on näiden herkullisten tuotteiden takana. Tarjottavat valmistetaan heidän omassa leipomossa Hämeenlinnan Katinalassa.  Sokerileipomo Suomisen sydän taas on kondiittorimestari, cake designer, Jenni Höijer. Se että sydämellä tehdään, näkyy kyllä kokonaisuudessa. Sydämellisyys oli läsnä myös vierailumme aikana töissä olleella henkilökunnalla ja makuhermoja hemmoteltiin. Tänne on kyllä ihan pakko päästä toistekin. Ei ole iso mutka valtatieltä ja parkkipaikkakin löytyy ihan vierestä.

Se että ei enää ole yksin näiden asioiden kanssa, on ihan mielettömän iso asia. Että on ystävä, oikeastaan monia ystäviä, läheisiä, ammattilaisia kenen kanssa asioista puhua ja eheytyä on kakkupalastakin makeampaa. Alkoholismi on sairaus, jota kukaan ei elämäänsä toivo, sairastunutkaan. Sitä toivon, että yhä useampi uskaltaisi ottaa vastuun elämästään ja hakea tukea itselleen. Sillä jokainen aikuinen on lopulta vastuusta omasta onnestaa tai onnettomuudestaan. On mahdollista muuttaa elämänsä kulkua, siirtyä varjosta valoon.

Suosittelen!
https://www.facebook.com/Villa-Marenki
http://www.sokerileipurisuominen.com/

https://kokovartalofiilis.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s